Notiuni introductive. Istoricul si importanta ameliorarii plantelor. Bazele genetice ale ameliorarii plantelor. Obiective de ameliorare. 

Știință agricolă care se ocupă cu studiul speciilor și al soiurilor de pomi și de arbuști fructiferi, cu însușirile și comportarea lor față de condițiile de climă și de sol.

Scopul acestui curs este de a cunoaste particularitatile biologice, cerintele fata de factorii de vegetatie si tehnologia de cultura a speciilor legumicole

Tehnologia produselor horticole are ca domeniu de studiu preluarea, păstrarea în stare proapătă şi prelucrarea legumelor, fructelor şi a altor produse similare. Valorificarea fiecărei specii prezintă unele particularităţi şi se desfăşoară în continuarea tehnologiilor de producţie horticolă, începând cu recoltarea producţiei.

         Obiectivele principale ale disciplinei sunt următoarele:

-        Păstrarea în stare proaspătă a produselor horticole o perioadă de timp cât mai lungă, uneori până la noua recoltă , prin folosirea frigului natural şi artificial

-        Prelucrarea industrială a produselor horticole şi obţinerea unui sortiment variat de conserve

-        Prezentarea şi desfacerea produselor horticole proaspete sau conservate, la un nivel calitativ superior

-        Promovarea tehnologiilor moderne de păstrare în stare proaspătă sau prelucrare industrială a produselor horticole

 

Oenologia sau tehnologia vinului este știința care se ocupă cu studiul și metodele de preparare, condiționare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, must sau vin în scopul realizării unor produse finite conform cerințelor pieței.